Hyppää sisältöön

Tästä syystä KONE panostaa koulutukseen nyt enemmän kuin koskaan ennen – Hissiasentajat harjoittelevat virtuaalimaailmassa

Muistatteko vielä firman koulutuspäivät, jotka venyivät illallisen jälkeen pikkutunneille? Ne katosivat pandemian myötä lähes kokonaan. Moni yritys onkin laittanut koulutusbudjetin jäihin. Se on virhe, sanovat KONEen kehitysjohtaja Milla Saaristenperä ja Bisnesteknologia-akatemian toiminnanjohtaja Katri Kolesnik.

Paluuta COVID19-epidemiaa edeltäneen ajan työpäivien mittaisiin kasvotusten järjestettyihin koulutuspäiviin ei ole. Tilalle on syntynyt jotain uutta. Kone- ja liukuporrasalalla maailman johtaviin yrityksiin kuuluva KONE on todistanut muutosta eturivistä.

­”Koulutamme nyt jopa enemmän kuin aiemmin, mutta meidän on täytynyt keksiä uusia tapoja koulutukseen. Joudumme tekemään enemmän työtä, jotta totuttu taso koulutuksissa ja osaamisessa säilyy”, kertoo Milla Saaristenperä.

Kun asentaja ei voi mennä hissikuiluun, tulee hissikuilu hänen luokseen

Aiemmin KONE koulutti hissiasentajat kasvokkain luokkahuoneessa – paikassa, jossa oli hissi. Nyt se on mahdollista vain harvoin. Sadoille kansainvälisesti koulutettaville hissiasentajille on täytynyt keksiä uusia kouluttamismenetelmiä.

”Olemme rakentaneet virtuaalimaailmoja hissiasentajien kouluttamiseen. Se tarjoaa mahdollisuuden fyysiseen oppimiseen ja kokeilemiseen, mikä ei videon avulla onnistu”, kertoo Saaristenperä.

Fyysisen läsnäolon lisäksi etäyhteyksiin siirtyminen on muuttanut ihmisten psykologisia edellytyksiä ja tapoja oppia. Muutos on huomattu myös Bisnesteknologia-akatemiassa, joka kouluttaa vuodessa ymmeniä yrityksiä ja satoja ihmisiä.

”Ihmisten keskittymiskyky on entisestään laskenut. Tämänkaltaiset muutokset vaativat uusia koulutusmetodeja. Olemmekin lanseeranneet niin kutsutut nanokoulutukset, joissa oppijat saavat joka iltapäivä pienen kokonaisuuden tutustuttavaksi”, kertoo Katri Kolesnik.

Nanokoulutuksissa kerätään oppijoilta myös palautetta. Niissä hyödynnetään automaatiota ja robotiikkaa oppijan tukemisessa. Automaatio voi esimerkiksi muistuttaa tekemättä jääneestä oppimistehtävästä tai antaa yksilöllisiä vinkkejä. Se tekee oppimiskokemuksesta räätälöidyn.

Kasvokkain vietetty aika on oppimiselle kaikkein hedelmällisintä maaperää

Juuri koulutuspäivien menetetyt yhteiset lounaat, kahvihetket ja illalliset ovat riipaisevin menetys myös oppimisen näkökulmasta. Epämuodollinen yhdessäolo ja siirtyminen pois tutusta ympäristöstä parantavat oppimistuloksia ja lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta.

”Eri paikassa ajattelee eri tavoin kuin tutussa ympäristössä. Ihmiset vapautuvat, keskustelevat ja haastavat toisiaan. Se auttaa rakentamaan yhteenkuuluvuuden tunnetta ja verkostoja organisaation sisällä. Tieto liikkuu helpommin, kun voi kysyä tutulta ihmiseltä apua”, sanoo Kolesnik.

KONE on ottanut käyttöön kansainvälisesti tunnetun bisnesteknologiastandardi-toimintamallin. Osana sitä yritykselle räätälöitiin KONE Academy -koulutuskokonaisuus, johon kuului muun muassa koulutuspäiviä Hahkialan kartanossa Espoossa.

”Olimme kaukana toimistolta ja mukana oli ihmisiä myös ulkomailta. Oli hienoa olla yhdessä loppukesän suomalaisessa maalaismaisemassa, se herätti kotiseutuylpeyden ja jäi mieleen”, sanoo Saaristenperä.

Laadukas koulutus on avain kriisinjälkeisen ajan menestykseen

Harva yritys kieltää osaavien ihmisten merkitystä tärkeimpänä voimavaranaan. Ilman heitä liiketoiminnan muutos ei toteudu. Silti monessa paikassa osaamisen kehittämisen kanssa nyt jarrutellaan.

”Yrityksissä ehkä odotellaan, että pandemia on ohi, ennen kuin lähdetään isoihin koulutusohjelmiin. Myös puhe etäkoulutuksista nostaa monen karvat pystyyn, mikä on saattanut johtaa siihen, että vain pakolliset koulutukset pidetään”, arvioi Kolesnik.

”Ensishokin jälkeen olemme nähneet korona-ajan myös mahdollisuutena kehittää liiketoimintaamme ja tietysti panostaa ihmisten kouluttamiseen entistä enemmän. Nyt viimeistään on tärkeää miettiä, miten vahvistaa työntekijöitä ja omaa yritystä toimimaan uudessa normaalissa”, rohkaisee Saaristenperä.

Sekä Saaristenperällä että Kolesnikilla on sama neuvo yrityksille, jotka juuri nyt suunnittelevat pandemian exit-strategiaa: panostakaa laadukkaisiin koulutuksiin.

”Nyt on aika näyttää, että ihmisten osaamiseen todella panostetaan – vaikkakin uusin keinoin”, alleviivaa Katri Kolesnik.

Olisiko teilläkin aika taas käynnistää kouluttautuminen? Tutustu bisnesteknologia akatemian kurssitarjontaan täällä.

Milla Saaristenperä on KONEen liiketoiminnan kehitysjohtaja, jonka intohimo on luoda uutta arvoa asiakkaille ja kehittää asiakaskeskeistä tarjoomaa.

Katri Kolesnik on Business Technology Forumin toiminnanjohtaja. Hän on auttanut satoja organisaatioita onnistumaan digitaalisessa transformaatiossa muun muassa koulutuksen keinoin.

 

Etsi